Consultancy HR Learning & Development
 
Implementatie van Learning Communities

Interessante artikelen


Terug naar overzicht

14-03-2022

Leven Lang Ontwikkelen (LLO): Doel of middel?

Is Leven Lang Ontwikkelen (LLO) een doel of een middel?
Een Leven Lang Ontwikkelen (LLO). Een belangrijk thema! Althans, voor veel organisaties dan. Voor veel medewerkers is het een breed begrip waar ze maar moeilijk invulling aan kunnen geven. Volgens Wikipedia is LLO:

‘Permanente vorming, permanente educatie of levenslang bijleren is het voortdurend actualiseren van de vakkennis in de snel evoluerende maatschappij’.

Bron: Wikipedia

Doel of middel?
Maar is LLO nou een doel of een middel? Voor een organisatie kan het een doel zijn om ervoor te zorgen dat de medewerkers zich blijven ontwikkelen in het kader van goed werkgeverschap. En voor de medewerker kan het een doel zijn zich te specialiseren of misschien wel voor te bereiden op een eventuele andere functie. Het meest belangrijke om te onthouden? Het ontwikkelen zelf is geen doel! Het is een middel om een doel te bereiken. Je volgt toch ook niet ‘zomaar’ een opleiding? Je wil er iets mee bereiken, toch?

Digitaal leren?
Stel jezelf, als ondernemer of CEO van een organisatie, de volgende vragen:

Hoe wil je dat jouw medewerkers zich ontwikkelen en wat wil je dat ze met deze opgedane kennis doen? Draagt hun persoonlijke ontwikkeling bij aan de groei van jouw organisatie? Wat doen jouw medewerkers met de opgedane kennis? Houden ze deze kennis voor zichzelf of delen ze dit met de rest van de organisatie om zo mee te helpen aan de groei van jouw organisatie?

Heeft een platform dat alleen E-learning met een algemeen aanbod wel toegevoegde waarde voor jouw organisatie?
Daar kunnen medewerkers namelijk alleen kennis mee ophalen. Wat gebeurt er dan vervolgens met die kennis? Is die relevant om te delen met de rest van de organisatie en draagt dat bij aan de doelstellingen voor de organisatie? Het is naar mijn idee alleen het ontvangen van externe informatie waarvan een groot deel niet relevant is voor de organisatie.

Dus, als we het doel achter ontwikkelen hebben bepaald, is het als werkgever ook belangrijk om een manier te vinden om relevante kennis te halen, en te delen maar ook te brengen!

Leer van elkaar, met elkaar en werk samen aan de toekomst van jouw organisatie.

Conclusie: Zorg dat je als organisatie inzichtelijk hebt hoe LLO gaat bijdragen aan de continuïteit en groei van de organisatie. Op die manier wordt het inzetten van ‘LLO’ ineens een stuk leuker, makkelijker en aantrekkelijker voor de medewerker en de organisatie!

Annemarie van der Wees,

Oprichter WeesVaardig B.V. - Strategisch partner in HR Learning & Development

"Laat uw organisatie groeien, door uw medewerkers te laten bloeien!"Terug naar overzicht 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn