Consultancy HR Learning & Development
 
Implementatie van Learning Communities

Interessante artikelen


Terug naar overzicht

31-03-2022

5 tips om medewerkers te motiveren om zich te (blijven) ontwikkelen

De term ‘Een leven lang ontwikkelen’ is al niet meer weg te denken in onze maatschappij. Het blijven ontwikkelen van medewerkers is een echte trend. Veel werkgevers, hebben van alles ingericht om de medewerkers te faciliteren om zich te ontwikkelen. Van persoonlijke ontwikkelbudgetten tot vergaande learning management systemen.
Maar ‘hoe’ krijg je de medewerker zover dat hij of zij zich ook graag wil ontwikkelen? Wij delen graag een aantal tips met je over hoe je dit als werkgever het beste kunt stimuleren:

1. Houd het simpel!
Veel learning management systemen (LMS) zijn heel uitgebreid in gebruik. Fijn voor de HR medewerkers, niet zo fijn voor de medewerker. De medewerker is namelijk niet continu bezig met zijn ontwikkeling, maar met de uitvoering van zijn functie. Hij heeft gewoonweg niet de tijd (en wil dat ook niet) om van alles in te vullen en bij te houden.

2. Houd ontwikkelmogelijkheden overzichtelijk
De medewerker wil niet eindeloos moeten zoeken naar ontwikkelmogelijkheden. Er zijn zoveel aanbieders in Nederland. Hij wil gewoon de cursus volgen die het beste bij hem past en in één overzicht kunnen zien waar is het (digitaal of fysiek), hoeveel het kost en wat het hem oplevert.

3. Maak ontwikkelen leuk!
Veel medewerkers zien ontwikkelen nog steeds als iets dat moet. Als werkgever is het van belang om ontwikkelen vooral leuk te maken. Dit hebben we in de sportwereld al geleerd van Strava. Strava maakt sporten leuker. We kunnen er medailles voor krijgen, elkaar uitdagen voor ‘Challenges’ en samen beter worden. Dit denkconcept kun je kopiëren naar het ontwikkelen van medewerkers. Heb je bepaald aantal punten gehaald? Individueel of als team? Dan kun je iets extra’s winnen. Het spelelement motiveert!

4. Laat zien wat het oplevert
Iedereen wil een taak uitvoeren dat hem iets oplevert. Gewoon maar ontwikkelen omdat het moet, gaat niet werken. Maak bespreekbaar dat als iemand zich (de komende jaren) ontwikkeld, dat daar ook iets tegenover staat, zoals doorgroeimogelijkheden in functie of salaris. Ga in gesprek met de medewerkers om te kijken waar je win-win situaties kunt creëren. Niet alleen de ontwikkeling op de lange termijn belonen met een promotie of salarisverhoging, maar ook de kleine tussenstapjes waarderen, zoals het helpen van een collega (want ook daarmee ontwikkel je bepaalde vaardigheden) of het direct waarderen wanneer er een korte cursus of een workshop gevolgd of gegeven is. Door de #ontwikkelpaden in kleinere doelstellingen op te splitsen, zijn ze beter en sneller haalbaar voor de medewerker en volgt er sneller de voldoening van het behalen van de doelstellingen en blijft de medewerker gemotiveerd voor het behalen van het volgende doel!

5. Stem het aanbod af op de functie en/of organisatie
Een platform met een algemeen e-learning aanbod, vaak zonder context, gaat je als organisatie niet altijd datgene opleveren wat je als organisatie voor ogen hebt wanneer je start met Leren & Ontwikkelen binnen jouw organisatie. Je kunt niet monitoren waar het aan bijdraagt en hoe deze opgedane kennis wordt gedeeld en geborgd binnen een organisatie. Daarom is het van belang om eerst in kaart te brengen waar je als organisatie gezamenlijk naar toe wilt groeien om vervolgens in gesprek te gaan met je medewerkers en ‘persoonlijke ontwikkelpaden’ voor iedere medewerker samen te stellen. Hiermee krijg je je medewerkers mee in jouw visie voor de toekomst en is de kans groter dat zij de juiste kennis opdoen en deze ook willen delen binnen de organisatie en daardoor bijdragen aan de groei en ontwikkeling van jouw organisatie!

 Social media afbeeldingen blogtekst.gif


Terug naar overzicht 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn